Peršokti prie turinio

  •  


Nuotrauka
- - - - -

Gręžtiniai pamatai


  • Prašome prisijungti, kad galėtumėte parašyti atsakymą
Temoje atsakymų: 2

#1 dainius1

dainius1

Parašyta 13 birželio 2013 - 07:05

Šiltasis metų laikas pats palankiausias namo statybos, remonto ar renovacijos darbams. Žmonės, gyvenantys daugiabučiuose, pastebi, kad kaimynai dažniau remontuoja butus būtent vasarą. Taip pat pastebima, kad miestuose vos atšilus orams vis dažniau darbuojasi darbininkų brigados, remontuojančios ar naujai tiesiančios kelius, renovuojančios pastatus ar statančios naujus.
Liaudies išmintis byloja, kad roges reikia ruošti vasarą, o ratus žiemą. Šią patarlę galima pritaikyti ir statybų sektoriui, kuriame apie namo statybas reikėtų pradėti galvoti dar žiemą. Šaltuoju metų laiku reikėtų detaliai suplanuoti būsimas statybas, pasidaryti namo projektą, kad atšilus orams jau galima būtų imtis darbų. Dėl fizikinių medžiagų savybių, taip pat dėl grunto ypatybių, visus statybų darbus rekomenduojama atlikti iki pirmųjų šalnų, o žiemos laiką patariama išnaudoti vidaus apdailai ar kitiems vidaus darbams.
Anksčiau buvo populiaru statyti namus su rūsiais, šiuo metu šis populiarumas menksta, nes jei norima įsirengti rūsį po namu, namo statybos kaina žymiai padidėja. Taigi atsisakydami rūsio po namu, užsakovai sutaupo nemažą dalį statyboms skiriamų lėšų. Be to, greitas dabartinio gyvenimo tempas, gausi maisto produktų pasiūla prekybos centruose ir turguose suteikia galimybę kasdien valgyti šviežias daržoves. Todėl nebelieka poreikio auginti viską patiems soduose ir saugoti rūsiuose. Taigi jei planuojamas statyti namas be rūsio, nereikia kloti brangių juostinių pamatų, o užtenka įrengti polinius gręžtinius pamatus.
Toks šios pamatų rūšies pasirinkimas yra tik pirminis. Grunto tyrimai, atlikti statybvietėje, gali parodyti, kad, pavyzdžiui, tinkamiausi pasirinktam namui statyti bus plokštuminiai pamatai. Jeigu sklypo gruntas yra molingas, smėlėtas ar nelabai vandeningas, tuomet gręžtiniai pamatai bus pats geriausias ir ekonomiškiausias pasirinkimas būsimoms statyboms. Nusprendus įrengti būtent šiuos pamatus, projektuotojas, sudarydamas pamatų projektą, tiksliai apskaičiuoja, kiek, kokio gylio ir kokio skersmens gręžtinių polių reikės įrengti, kad būsimo namo apkrovos būtų vienodai paskirstytos kiekvienam poliui.
Taigi per žiemą parengus pamatų ir namo projektus, vos atšilus orams, galima imtis gręžtinių pamatų įrengimo darbų. Pirmas darbas būtų tinkamai paruošti statybvietę, t.y. nuimti augalinį dirvožemio sluoksnį ir išlyginti pagrindą specialia technika. Tuomet reikia pasižymėti visų numatytų projekte polių vietas. Polių gylis gali siekti du ar net daugiau metrų dėl grunto savybių ir būsimų pastato apkrovų. Taip pat poliai dažniausiai įrengiami maždaug dviejų metrų atstumu vienas nuo kito. Kiekvieno kito namo statyba polių gylis ir atstumas tarp polių gali skirtis.
Pažymėtose vietose reikia išgręžti duobes. Šiame etape labai svarbu gerai sutvirtinti išgręžtos duobės dugną. Tuomet belieka į duobes įstatyti armatūros karkasą ir viską užbetonuoti. Gręžtinių pamatų įrengimas čia dar nesibaigia. Įrengtus polius reikia apjungti rostverku. Prieš dedant klojinius rostverkui, reikia sudėti ekstruzinio polistireno plokštes. Šios plokštės apsaugos pamatus nuo šalčio. Toliau, į rostverkui paruoštus klojinius dedama armatūra ir vėl betonuojama. Čia jau reikia naudoti vibroplokštę, kuri vibruodama tolygiai paskirstytų betoną. Įrengiant polius vibroplokštės naudoti nereikia. Kai pamatai įrengti, reikia pabaigti juos šiltinti, t.y. suklijuoti polistireno pamatų plokštes. Grunto užpylimas ir sulyginimas, galima sakyti, yra paskutinis darbas įrengiant pamatus.

Pridėtas failas(-ai)


  • 0

#2 Erfin

Erfin
  • Lytis:Vyras

Parašyta 13 birželio 2013 - 12:57

Čia tau ne vikipedija :D
  • 0

#3 Javlampijus

Javlampijus
  • Lytis:Vyras
  • VietaKaunas

Parašyta 13 birželio 2013 - 01:04

as kaip piristrikininkas galiu pasakyt.nesmone cia :P bet gi kiekvienas turi pasisakyt ka masto :P Faktas :rolleyes:
  • 0




Vartotojų skaito šią temą: 0

narių: 0, svečių: 0, slaptų narių: 0

Edarbas.net yra atvira diskusijų lenta sukurta diskutuoti ir dalintis informacija bei patarimais visiems lankytojams šiomis temomis : Papildomas darbas namuose, darbas ir uždarbis internetu. Darbo laisvu grafiku studentams ir moksleiviams galimybės. Investavimas ir azartiniai žaidimai. Virtualių prekių ir paslaugų skelbimai. Tinklapių kūrimas ir administravimas. Edarbas.net neatsako už turinį talpinimą viešai prieinamuose forumo pranešimuose. Už šį turinį atsako kiekvieno pranešimo autorius.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas